☎  06  211 96 002


Buitenland

Buitenland

Overlijden in een ziekenhuis in het buitenland

Als iemand overlijdt in het ziekenhuis stelt een arts ter plekke een akte van overlijden op. Aangifte wordt gedaan in de gemeente waarin iemand is overleden en daarna in de gemeente waar de overledene woonde in Nederland. Zorgt u ervoor dat u een internationaal akte van overlijden ontvangt.

Ga eerst na of de overledene verzekerd is. Zo ja, bel de alarmcentrale van de verzekeraar om te informeren of de reisverzekering de repatriëringskosten vergoedt. Bel eventueel de reisorganisatie waarmee de verzekerde op vakantie was. Vaak regelen deze organisaties de repatriëring. Als iemand voor zijn werk langere tijd in het buitenland zat, bekostigt de werkgever na het overlijden in veel gevallen de kosten van het vervoer naar Nederland.
 
U kunt de Nederlandse ambassade of het consulaat vragen om garant te staan voor de kosten. Zij vragen vaak wel garantie dat zij later het geld weer terugkrijgen. De ambassade kan ook op andere manieren helpen, door bijvoorbeeld een tolk beschikbaar te stellen.
 
Als de overledene niet verzekerd is, dan is het raadzaam om via een Nederlandse uitvaartonderneming een professioneel repatriëringsbedrijf in te schakelen. Dit is makkelijker in verband met de taal en zo’n bedrijf kan de zaken sneller en beter regelen.


Onderteken documenten niet te snel, wacht eerst het advies van de uitvaartondernemer af. Het afgeven van de benodigde documenten rond het overlijden gebeurt in de regel toch niet binnen 24 uur.
 
Tip: het paspoort of een kopie van het paspoort moet bij de overledene blijven, maar neem eventuele sieraden en waardevolle zaken zelf mee.
 
Zoek hulp bij familie of vrienden in Nederland. Wellicht kan er iemand naar de nabestaanden toe reizen om steun te verlenen.

Overlijden buiten een ziekenhuis in het buitenland

In een situatie waarin iemand buiten het ziekenhuis overlijdt, moet er eerst een arts worden gewaarschuwd. Vervolgens gelden dezelfde adviezen als in het geval van overlijden in een ziekenhuis.

Niet-natuurlijke dood of misdrijf in het buitenland

Als er sprake is van een niet-natuurlijke dood door een ongeluk of misdrijf, moet zowel een arts als de politie worden gewaarschuwd. Meestal zal het lichaam in beslag worden genomen om onderzoek te verrichten. Na dit onderzoek zal het lichaam worden vrijgegeven en kan het normale proces worden gevolgd.
Bij een overlijden in het buitenland vindt vaak een autopsie plaats. Het is verstandig om dit soort zaken voor te leggen aan de uitvaartondernemer. Zij kunnen advies geven over hoe je moet handelen om het lichaam zo snel mogelijk te laten repatriëren.

Terugreis van het lichaam naar Nederland

Voor vervoer naar Nederland wordt het lichaam van de overledene vaak gebalsemd, dit is afhankelijk van het land waar iemand is overleden. Het vervoer naar huis gebeurt per auto of vliegtuig. 
Als de terugreis per vliegtuig geschiedt, moet het lichaam eerst in een zinken kist worden gelegd die volledig wordt afgesloten. Vervolgens wordt het geheel in een houten kist geplaatst. Voor de begrafenis of crematie wordt de zinken kist verwijderd.

In veel landen wordt de kist verzegeld, na controle door de Inspectie van Volksgezondheid. Vervolgens moet de kist worden uitgeklaard bij de douane en worden ingeladen in het vliegtuig. U kunt zelf vooruit reizen om in Nederland de uitvaart voor te bereiden, maar u kunt er ook voor kiezen zoveel mogelijk bij de overledene te blijven.

Vervoer per auto is gebruikelijk als de afstand minder dan 1500 km bedraagt. Vaak is vervoer per auto namelijk sneller dan per vliegtuig in verband met aanlevertijden en boekingen van vliegtuigen. 

Begraven in het buitenland

Sommige mensen willen na overlijden in het buitenland begraven worden. De Wet op de lijkbezorging houdt rekening met de wens of de vermoedelijke wens van de overledene, tenzij dat redelijkerwijs niet gevergd kan worden. Voor het overbrengen van het lichaam naar een ander land gelden de normale regels. Maar dat kan (door o.a. het coronavirus) in de praktijk anders zijn omdat de situatie per dag en per land kan verschillen.


Als het niet mogelijk is om het lichaam naar het buitenland te brengen, zijn de volgende alternatieven mogelijk:

  • De repatriëring wordt uitgesteld. De burgemeester van de gemeente waar het lichaam zich bevindt, verleent het uitstel als repatriëring langer dan zes werkdagen op zich laat wachten. Overledenen worden dan gebalsemd en gekoeld, zodat ze goed kunnen worden bewaard, tot de eerstvolgende mogelijkheid van repatriëring.
  • Toch begraven in Nederland. Wanneer opslag van lichamen bezwaarlijk of onmogelijk is, kunnen de nabestaanden ervoor kiezen om de overledene te begraven in Nederland. Zo kunnen nabestaanden, als zij bijvoorbeeld hechten aan de wens om snel te begraven, toch invulling geven aan deze wens.

Bedankt voor uw vertrouwen

Bel ons op 0314 765 001 of neem contact op via info@rvnuitvaartzorg.nl
Contact opnemen

Wij hebben tweemaal een uitvaart meegemaakt. Wat een perfectie en kalmte.

Ondanks ons verdriet twee mooie diensten gehad.

Monique

We hebben je ervaren als zeer betrokken, liefdevol, rustig en behulpzaam. De begeleiding was heel fijn en warm. Onze dank daarvoor.

Fam. Wassink

Het was een mooie, passende afscheid met een mooie samenwerking. Ik verwacht dat hier goede herinneringen aan worden over gehouden. 

Anne Marie

Share by: